DKUK
Samarbejde er afgørende for Danmarks fremtid

Executive Policy Programme vers. 2.0 gennemført

Anden runde af REG X’ uddannelsesprogram i innovationspolitik er netop afsluttet. 23 offentlige topledere deltog i programmet, hvor internationale eksperter satte spørgsmålstegn ved og udfordrede den måde, vi arbejder med regional erhvervspolitik på i Danmark. Ligesom der blev givet inspiration til, hvorfor et intenst samarbejde på tværs af regioner, ministerier og klynger er afgørende for at skabe innovation, iværksætteri og vækst i Danmark i de kommende år.

Teamet af undervisere bestod af 15 håndplukkede teoretikere og praktikere fra verdens førende universiteter, klynger samt OECD.

Kurset var fokuseret omkring 5 temaer:

1. Strategiske muligheder og udfordringer for danske regioner.
2. Klynge- og innovationspolitik
3. Designtilgangen ’nudging’, og hvordan den kan bruges i en innovationspolitisk sammenhæng
4. Entreprønielle økosystemer
5. Open innovation.

Underviserne
Blandt underviserne tidligere ambassadør for Danmark, Jørgen Ørstrøm Møller, som belyste de udfordringer, som Danmark står over for i forhold til det asiatiske marked. Christian Ketels fra Harvard University satte fokus på betydningen af klynger, og hvordan klyngebegrebet handler om at “supporting new winners to emerge” – ikke om at “picking winners”.

Deltagerne mødte også aktører fra danske og udenlandske klynge- og netværksprogrammer, som fortalte om muligheder og udfordringer, de havde oplevet ved gennem samarbejde mellem virksomheder, videnmiljøer og myndigheder.

REG X havde inviteret Salim Ismail til Danmark, og det lykkedes REG X at få den efterspurgte Salim Ismail til at undervise på programmet. Salim Ismail er en af grundlæggerne af Singularity University i Silicon Valley. Han gav deltagerne indsigt i, hvordan den teknologiske udvikling kommer til at se ud i de kommende år, og hvilken betydning det har for den måde vi tænker innovation, uddannelse og organisationer på. Salim holdt under sit besøg i Danmark bl.a. også oplæg i ingeniørforeningen IDA og på Christiansborg.

Vil du læse mere om betydningen af eksponentielle teknologier for vores fremtid, så klik HER.

Deltagerne stiftede også bekendtskab med begrebet ’nudging’ med Pelle Guldborg Hansen fra Kolding Designskole. Nudging er en designmetode, der søger at ændre folks adfærd ved hjælp af simple designteknikker.

En anden person, som formåede at gøre et stort indtryk på deltagerne var professor Daniel Isenberg fra Boston, som forud for undervisningen i samarbejde med REG X havde udarbejdet et case-studium om iværksætterpolitikken i Region Midtjylland. Case-studiet dannede grundlag for en god dialog om den danske iværksætterindsats, og hvordan vi kan støtte udviklingen af iværksætteri i Danmark i de kommende år.

 

Deltagerne
23 offentlige ledere deltog i programmet. Deltagerne kom fra Region Nord, Region Syd, Region Sjælland og Bornholm, Århus Kommune og Erhvervsministeriet, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter samt Danske regioner.

Evalueringen viser, at programmet er blevet rigtig godt modtaget blandt deltagerne, og vi håber at kunne udbyde en ny runde af programmet i 2013.