DKUK
Danish Food Cluster er en realitet

Danish Food Cluster er en realitet

Den 16. december 2013 mødtes 200 mennesker til åbningskonferencen for Danish Food Cluster (DFC) i Agro Food Park i Århus.

Danish Food Cluster står overfor nogle spændende udfordringer på det globale marked i forhold til bl.a. fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af nye markeder, hvor de rigtige løsninger kan medvirke til at skabe høj vækst og beskæftigelse i Danmark. For at det skal kunne lykkes, er der behov for en stærk dansk fødevareklynge. 

Paul Cornillon, der er Senior Vice President fra Arlas Strategic Innovation Centre i Århus og bestyrelsesformand for DFC, bød velkommen på åbningskonferencen. Herefter fulgte en lang række videohilsner fra hele verden til Danish Food Cluster. Det blev klart, at forventningerne til Danish Food Cluster er store fra både erhvervslivet og organisationer –herunder DTU, KU, AAU, Landbrug of Fødevarer og DI.  Med på konferencen var også Food Valley i Holland, hvor direktøren gav Danish Food Cluster et par gode råd med på vejen. Endelig blev Lone Ryg Olsen præsenteret som CEO for klyngen.

En flyvende start

Danish Food Cluster er kommet godt fra start. Ved åbningskonferencen var der allerede 80 registrerede medlemmer af klyngeorganisationen fra hele Danmark. Et par måneder forinden havde Arla annonceret, at de flytter deres innovationsafdeling med 120 mand ud i Agro Food Park (læs mere HER), og i løbet af de sidste 3 år har 48 virksomheder valgt at flytte deres virksomhed ud i Agro Food Park for at være tæt på det innovationsmiljø og det klyngesekretaria,t som er under opbygning.

Interessen for det, som sker på fødevareområdet i Danmark, bemærkes også af andre. F.eks. har The Economist, som deltog i åbningskonferencen, skrevet en artikel om fødevareklyngen i deres blad, som udgives i hele verden (se artiklen HER). Også de danske medier har også været på pletten, blandt andet Jyllands-Posten (se HER). 

Historien bag

Arbejdet med at udvikle Danish Food Cluster har været utroligt spændende for REG X. Vi har været så heldige at blive inviteret ind i samarbejde med at udvikle klyngen gennem en række forskellige tiltag.

I 2010 samarbejdede REG X med OECD omkring et innovationsstudie af Region Midtjylland og Region Syddanmark. OECD analysen viste, at der var et uudnyttet potentiale på fødevareområdet i Region Midtjylland.

Sideløbende med OECD studiet udviklede REG X i samarbejde med en af verdens førende business schools (IESE Business School i Madrid) et case-studie, som satte fokus på om 1) der var en fødevare klynge, og 2) hvorfor klyngen havde så svært ved at komme fra start? Casestudiet har vi anvendt på REG X´s egne uddannelsesprogrammer for klyngefacilitatorer og policy makers. Endvidere underviser vi i casestudiet på EU kommissionens uddannelsesprogram for excellente klyngeorganisationer i Europa.

 I 2012 indledte REG X  et samarbejde med Agro Food Park, Region Midtjylland og Future Food Innovation om at udvikle en helt ny type af klyngeanalyser, der skulle kortlægge specialiseringen af den midtjyske fødevareklynge. Det samarbejde resulterede i rapporten "På vej  mod en international fødevareklynge i Danmark" .

Og senest er REG X igen i samarbejde med IESE Business School, Region Syddanmark og Region Midtjylland ved at opdatere case-studiet om fødevareklyngen fra 2010  med henblik på at identificere de faktorer, som har været afgørende for, at vi i dag har The Danish Food Cluster. Det opdaterede case-studie underviser vi i på et uddannelsesprogram for ni europæiske regioner i marts måned i Vejle i forbindelse med ClusteriX projektet.

Inden for de sidste 4 år har vi været helt inde i maskinrummet på The Danish Food Cluster, og det har været en spændende rejse. Vi glæder os til at følge udviklingen af klyngen i de kommende år og håber vi kan blive ved med at bidrage med vores viden til klyngens videre udvikling.