Nando Parrado: Godt teamarbejde er afgørende

Nando Parrado: Godt teamarbejde er afgørende

Uruguayaneren Nando Parrado, der i 1972 overlevede et berømt flystyrt i Andesbjergene, rådede ved BrainsBusiness Award-show tilhørerne til at satse på godt teamarbejde. Årets prisvinder blev softwarefirmaet EMD International A/S.

Nando Parrado. Foto: BrainsBusiness

Han ved, hvad han taler om, uruguyaneren Nando Parrado, for han har på sin egen krop mærket, hvad der virker – og hvad der ikke virker, når det gælder om at overleve store udfordringer.

Den 2. november 2012 var hans publikum nordjyske it-folk, forskere og studerende som havde løst billet til BrainsBusiness’ årlige award-show. Og publikum var lutter øren, da DR-vært Ulla Essendrop som konferencier overlod mikrofonen til Nando Parrado.

Sammen med 15 andre flypassagerer overlevede Nando Parrado i 1972 efter et flystyrt i Andesbjergene i 72 dage imod alle odds. I Aalborg fortalte han, hvordan de overlevede kulde, laviner og mangel på mad blandt andet ved at spise deres døde kammerater. Af samme grund er historien om flystyrtet siden blevet fortalt verden over – ikke mindst af Nando Parrado, som har brugt de barske oplevelser fra 1972 konstruktivt. Han har blandt andet udviklet sin egen filosofi om lederskab og samarbejde og har haft stor succes som direktør for flere virksomheder i Uruguay.

Uruguyaneren styrtede ned sammen med sit rugbyhold, og en af hans pointer i Aalborg var, at de kun overlevede de ekstreme vilkår i så mange dage, fordi de i forvejen var et godt og sammentømret team, der kendte hinandens styrker og svagheder og vidste, hvordan de skulle samarbejde. Havde der været tale om et almindeligt rutefly, hvor passagererne ikke havde nogen relation til hinanden, havde de ikke overlevet, mener Nando Parrado.

Han har overført sine erfaringer til hverdagen, hvor han arbejder som direktør for fire virksomheder i Uruguay, og mener, at godt og solidt teamsamarbejde er den eneste rigtige måde at løse udfordringer på, når man leder af virksomhed eller en organisation.

Samtidig gjorde Nando Parrado i Aalborg dog meget ud af at understrege, at der er vigtigere ting i livet end arbejde. Ikke mindst selve livet.

”Life should not be measured in how many breathes you take – but how many moments that take your breath away – livet bør ikke måles i, hvor mange åndedrag, du tager, men i antallet af åndeløse øjeblikke”, sagde Parrado.

 

Årets pris

Nando Parrado var dog ikke eneste punkt på aftenens dagsorden. Årets BrainsBusiness Award skulle også uddeles. Prisen gives til en person, virksomhed eller organisation i it-miljøet i Nordjylland, der i særlig grad har bidraget til at omsætte ny viden til nye forretningsmuligheder, og ifølge Grimur Lund, som er formand for klyngen ’BrainsBusiness ICT NORTH DENMARK’, var der i år rekord mange ansøgere. 35 virksomheder og enkeltpersoner var indstillet til prisen, og følgende seks gik videre til finalen: Atira, Oscar Film, EMD International, Lyngsoe Systems, Targit og professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet.

Vinderen blev softwarefirmaet EMD International A/S, som udvikler software til design og planlægning af vindmølle-projekter.

Grimur Lund mener, at den store tilslutning både afspejler, at der er gang i det nordjyske it-miljø, og at flere efterhånden kender til BrainsBusiness og kan se fordelene ved at bruge klyngesamarbejdet.

Læs mere om BrainsBusiness Award 2012, finalisterne og oplægget fra Nando Parrado HER.