Flere danskere til TCI-konference

Flere danskere til TCI-konference

Stadig flere danske klynger deltager, når TCI inviterer til sin årlige globale klyngekonference. I år deltog blandt andre Europas Maritime Udviklingscenter, Cluster 55 og klyngeudviklingsprojektet fra Bornholm på konferencen i Bilbao. Det er især netværket, der trækker, mener de.

Foto: Flickr, TCI2012's Photostream

Europas Maritime Udviklingscenter troppede med fire mand talstærkt op på den nyligt afholdte TCI-konference i Bilbao i Spanien, og også Cluster 55 og klyngeudviklingsprojektet på Bornholm var taget til Baskerlandet i anledning af konferencen. Desuden var der danske deltagere fra Region Syd, Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser samt private klyngerådgivere. I alt var 14 af de 400 registrerede deltagere danskere.

En mindre rundspørge, som REG X foretog blandt de danske deltagere, viser, at de fleste kom for først og fremmest at udbygge og pleje deres klyngenetværk. Samtidig får man som deltager værdifuld ny inspiration og viden om klynger med sig hjem fra den globale konference.

Lars Albæk fra klyngeudviklingsprojektet i Bornholm delte desuden på workshoppen ’Cluster Development in Rural Regions’ ud af sine erfaringer fra klyngearbejdet på Bornholm.

 

Hovedbudskaber fra årets TCI-konference

Med sig hjem fra dette års konference fik deltagerne blandt andet følgende hovedbudskaber:

1) Den amerikanske professor og klyngeekspert Michael Porter fortalte, at hans arbejde med klyngeteorier har vist, at det vigtige for en klynge ikke nødvendigvis er medlemmernes geografiske nærhed, men klyngens forståelse af sin rolle i den kontekst, den indgår i såvel regionalt som nationalt og internationalt.

2) Et nyt begreb er opstået i klyngeverdenen: CSV - Created Social Value - handler om, hvordan man kan skabe en økonomisk værdi, som samtidig imødekommer samfundets generelle behov og udfordringer.

3) Fra Robert Breault, der står bag Optics Valley i Tucson, Arizona, lød budskabet, at man ikke skal være bange for at lade konkurrence mellem virksomhederne i klyngen drive udviklingen. Medlemmer betaler nemlig kun, hvis klyngen giver dem mulighed for at være et skridt længere fremme end deres konkurrenter, mener Robert Breult.

Region Syddanmark og REG X bag TCI-konference 2013 i Kolding

Flickr: TCI2012's Photostream

Til næste år kommer TCI-konferencen til Kolding, hvor Region Syddanmark i samarbejde med REG X, Trekantsområdet, Kolding Kommune, Den Dansk-Tyske Region og Syddansk Universitet er vært.

Årets konference sluttede derfor af med en ceremoni, hvor Dorthe Kusk, chef for Region Sydanmarks Vækstforum, og Lotte Langkilde, leder af REG X, fik overrakt stafetten.  

Forkortelsen TCI står for The Competitiveness Institute og er et netværk for klyngeaktører i hele verden. TCI har et sekretariat, som hjælper medlemmer med at komme i kontakt med hinanden.

Læs mere om TCI-konferencen i Bilbao HER og find billeder fra konferencen HER.

Se mere om TCI netværket HER