DKUK
Den perfekte bølge

Den perfekte bølge

SurfCity Donostia

Tirsdag d. 16. oktober 2012 blev den globale TCI konference i Baskerlandet skudt i gang med en syv ekskursioner, der hver især gav et unikt indblik i regionens klynger.

En af disse såkaldte "Cluster Tours" gik til SurfCity Donostia, som er en klynge specialiseret i wave surfing og de relaterede industrier. Her blev en del af konferencens deltagere præsenteret for en banebrydende teknologi, lokaliseret i et nybygget resevoir blandt bjergene en time uden for byen San Sebastián. Otte ingeniører med en forkærlighed for surfing har i disse smukke omgivelser netop færdiggjort verdens første menneskeskabte simulation af en havbølge til surfing.

Aldrig tidligere er det lykkes at skabe vedvarende bølger med de samme egenskaber der kræves for at wave surfe, hvilket gør "Wavegarden" til en potentiel game changer indenfor surfsporten som vi kender den. Bassinet i Baskerlandet måler 300x50 meter og har en kapacitet på 50 surfere ad gangen, som alle kan nyde godt af den store vinge der elektrisk trækkes under vandet med en hastighed på ca. 6 m/s og derved skaber en perfekt bølge.

Designet er allerede i fuld gang med at blive eksporteret til et hav af lande over hele verden, imens anlægget ved San Sebastian skal bruges som pilotprojekt og allerede trækker lokale og internationale surfere til det idylliske resevoir.

SurfCity Donostia

San Sebastian er også kendt i surfermiljøet for producenten Pukas, der anses som en af verdens bedste indenfor surfudstyr og surfbræt. Ekskursionen gik derfor også forbi Pukas' fabrik, som igennem flere generationer har designet og udviklet sig sammen med deres krævende kunder.

Den spanske producent har indgået i et unikt samarbejde med San Sebastiáns teknologiske institut Tecnalia for at skabe et bedre surfbræt og højne kvaliteten af surfing. Dette har resulteret i et højteknologisk surfbræt med indlejrede måleinstrumenter, som kan opfange enhver bevægelse i brættet og overføre disse data trådløst til en computer. Altså kan der måles på topfart, hældning, sving, g-kraft, fodstilling, fleksibilitet og adskillige andre vigtige faktorer som indvirker på surf-oplevelsen.

Med disse nye målingsværktøjer og dataindsamlinger er det blevet muligt at designe et nyt surfbræt med den helt optimale fleksibilitet samt tilpassede egenskaber for hver enkelt udøver. Samtidig kan opmålingsmetoden komme i spil til internationale surfkonkurrencer, som en pendant til tennissportens Hawk Eye-system, for at hjælpe dommere i bedømmelsen af surfernes fart og sving på bølgerne.

 
Læs mere om SurfCity Donostia her: www.surfcitydonostia.com

Læs mere om Wavegarden her: www.wavegarden.com

Læs mere om Pukas her: www.pukassurfboards.com