TCI-konference på kanten af verden

01/10/12

TCI-konference på kanten af verden

Den globale TCI-konference 28. november – 2. december 2011 på New Zealand bød blandt andet på indsigt i Aucklands marineindustri, som er et skoleeksempel på godt klyngesamarbejde. Der var også gode råd til klyngefacilitatorer fra den nyudnævnte TCI-formand.

af Rikke Blæsbjerg Lund og Louise Fenger Lauridsen
 

Maoristamme
Den new zealandske kultur prægede TCI-konferencen, hvor der hver morgen blev budt velkommen med ’Kia Ora’, hvilket på maorisk betyder ’goddag’. Her er det en maoristamme, der bød velkommen med traditionel dans. Fotos: Louise Fenger Lauridsen

Med en kystlinje næsten på længde med USA's er New Zealand en nation med passionerede sejlere, og her bygges flere både pr. indbygger end i noget andet land i verden. Marineindustrien har derfor altid været en naturlig og vigtig industri, men de seneste år har den udviklet sig til at være en stærk og konkurrencedygtig spiller på det globale marked – ikke mindst takket være en satsning på klyngesamarbejde.

Derfor gik en af studieturene på den årlige TCI-konference i Auckland til Wynyard Quarter Marine Precinct - et godt 19.000 kvadratmeter stort område, hvor mere end 30 marinespecialiserede virksomheder har base.

Ved at samle alle disse små virksomheder dannes der en tæt værdikæde, hvilket giver området konkurrencemæssige fordele. Executive director i New Zealand Marine Industry Association, Peter Busfield, fortalte, at noget, som i USA kan tage tre måneder at udføre, kan klares på en uge i Auckland, fordi alle specialister her er samlet.

”New Zealand har en konkurrencemæssig fordel inden for marineindustrien. Dels elsker de ansatte i industrien sejlads, hvilket betyder, at de forstår slutbrugerens behov. Derudover er New Zealand et isoleret land, hvor mange små virksomheder har været tvunget til at tænke ud af boksen”, forklarer Peter Busfield.

 

9700 nye job på vej
Den New Zealandske marineindustri forventes at vokse med otte procent pr. år i det næste årti. Peter Busfield uddyber:
  

Quarter Marine Precinct
Marine-studieturen gik blandt andet til Wynyard Quarter Marine Precinct, hvor deltagerne kunne se denne store lagerhal med plads til opbevaring af 310 både.

”Marineindustrien udgør i dag 1,7 milliarder NZ dollar. Industrien forventes at vokse til 3,7 milliarder NZ dollar i 2021. Væksten vil skabe omkring 9700 nye job, og hvis alt går efter planen vil industrien bidrage med ca. 1,54 milliarder NZ dollar pr. år til de newzealandske eksportindtægter”.

Der er virkelig gang i klyngesamarbejdet i New Zealand. I det nordvestlige Auckland er et nyt marineklynge-initiativ skudt op. Navnet er Yard 37, og visionen er, at det skal blive et førende center for marineindustri. Project Director Leonie Freeman fra Yard 37 siger:

”Når centret står færdigt, er planen, at det skal huse mere end 20 bådproducenter med ca. 2000 ansatte. Yard 37 vil styrke Aucklands og New Zealand kapacitet indenfor bygning og vedligeholdelse af superyachter og støtte op om væksten inden for industrien.”
 

Input fra hele verden
Marineindustrien var bare ét eksempel på, hvordan Auckland styrker konkurrence- og innovationsevnen gennem klyngeudvikling, og selv om TCI-konferencens tema ”Competitiveness at the Edge” var som skræddersyet til New Zealands geografiske placering, fik de 250 konferencedeltagere fra 43 lande også indsigter og ideer fra mange andre dele af kloden.

Keynote speakers var blandt andre General Director for Asian Development Bank, Xianbin Yao, og Director hos Enright, Scott & Associates, Michael Enright, der talte om, hvordan de nye økonomier i Asien påvirker den globale konkurrencesituation.
 

Paneldebat
TCI-konferencen bød på en lang række oplæg og diskussioner. Her er det en paneldebat, hvor Rene Tönnisson fra Estland, Klaus Haasis fra Tyskland, Barnabys Nawangwe fra Uganda og Rodin Genoff fra Australien diskuterer nye strategier for klyngeudvikling.

En anden af de i alt 65 oplægsholdere var Christian Ketels fra Harvard Business School og nyudnævnt TCI-formand. Han sagde blandt andet, at det er essentielt, at policy makers tænker klynger ind i det strategiske fundament for et lands konkurrenceevne og hele tiden udvikler sin portefølje af klynger.

Christian Ketels’ gode råd til klyngefacilitatorer var, at de ikke kun skal se på deres egen klynge og dens samarbejdsmuligheder, men at de skal lave lobbyarbejde for et mere konkurrencedygtigt erhvervsmiljø generelt.

Danmark satte også sit præg på konferencen, da der var oplæg fra både Lars Albæk fra Klyngeudvikling i Udkantsområder på Bornholm, Morten Solgaard fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen, Bjarne E. Jensen fra Reglab samt Mads Bruun Ingstrup og Torben Damgaard fra Syddansk Universitet i Kolding. Desuden holdt REG X et oplæg om sit uddannelsesprogram for klyngefacilitatorer.
 

Den Store TCI-familie
TCI-konferencer er dog meget andet end oplæg. De handler i høj grad også om personlige relationer. Som Brett Lyn fra East Gippsland Shire council, Bairnsdale, Australien og Christoph Beer, klyngefacilitator fra it-klyngen i Bern, Schweiz sagde:

”TCI-konferencer handler om tillid og venskab. Vi kan grine sammen, og vi kan være seriøse. Det handler om, at vi får skabt et netværk, sådan at vi kan ringe til hinanden og spørge om hjælp, når vi kommer hjem. Det er det, vi kalder Den Store TCI-familie”.

 

Fakta:

Marineindustrien i New Zealand:

Omsætning: 2,2 mia. NZ dollar

Export: 700 mio. NZ dollar

New Zealand er specialiseret i at bygge super yachter over 24 meter i længden til en pris mellem 20 og 100 mio. NZ dollar. En gennemsnitlig service af en 40 meter båd koster 6 mio. NZ dollar.

Industrien beskæftiger mere end 10.000 mennesker. Heraf arbejder 50 % med produktion af både og 50 % med udstyr og services, f.eks. vedligeholdelse.

www.nzmarine.com  

 

Marineklyngen i Auckland:

60 % af New Zealands marineindustri er placeret inden for en radius af 20 km omkring Auckland.

Aucklands marineindustri eksporterer omkring 60 % af deres produktion.

Yderlig info:

www.yard37.co.nz