Smeden og forskeren skal sammen opfinde fremtidens stål-produkter

10/11/11

Smeden og forskeren skal sammen opfinde fremtidens stål-produkter

Et nyt klyngesamarbejde går til stålet i Halsnæs. Filosofien er, at ideerne til nye produkter og udvikling skal komme direkte fra medarbejderne. Det nye samarbejde satser på low-tech stålprodukter og regner med at kunne skaffe 200 nye arbejdspladser og 10 nye virksomheder inden for 2,5 år.
 

Nordisk Staal
Smeden og forskeren skal rystes ud af deres vante dagligdag, og lære at tale sammen, så de forstår hinanden. Foto: Nordisk Staal A/S.

I Halsnæs hæver de nu barren for klyngesamarbejde. Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Halsnæs Kommune og en række lokale virksomheder vil i fællesskab ikke bare udvikle fremtidens stålprodukter, men hele stålbranchen. De har derfor indgået et storstilet samarbejde om et nyt center: Center for Stålproduktion og Metalforarbejdning (CSM).

Filosofien er, at ideerne til de nye produkter skal komme direkte fra medarbejderne. CSM-projektet vil satse på low-tech stålprodukter, som er helt nede på jorden, og som kan sættes i produktion uden, at det kræver flere års udviklingsarbejde.

Samarbejdet er allerede godt i gang, og parterne forventer, at første produktserie ligger klar i starten af det nye år, og at der allerede i foråret 2012 er begyndt at poppe nye virksomheder op. Målet er at nå 10 nye virksomheder inden for 2,5 år.

Baggrunden for det nye samarbejde er en historisk tradition for stålindustri i området. Halsnæs Kommune har ca. 65 virksomheder inden for jern- metalområdet. Men antallet af arbejdspladser er faldende og de mange uddannede inden for jern- og metalområdet får stadig sværere ved at finde nye jobmuligheder - ikke bare inden for kommunegrænsen, men i hele regionen.

Carsten Møller

CSM-projektet er etableret som et offentlig-privat partnerskab mellem kommunen, lokale virksomheder og forskningsinstitutioner. Samarbejdet skal være grundsten for en omstillingsproces, der - via et klyngesamarbejde med afsæt i lokale styrker - skal skabe vækst inden for stålindustrien og dermed nye erhvervsmuligheder i området.

Carsten Møller fra Halsnæs Kommune er projektleder på CSM-projektet, han siger:

”Vi tror på, at selve mødet mellem forskerne og de, der arbejder med de fysiske produkter er helt afgørende. Vi kan se, at de hver især besidder en unik viden, men der skal bygges bro imellem dem, så deres viden kommer i spil og skaber nye idéer og produkter. Kommunen og DTU skal så at sige være fødselshjælpere, der hjælper på vej, men som klipper navlesnoren over, når der foreligger et produkt, der er klar til at blive lanceret eller en virksomhed, der er helt klar til at blive etableret”.

 
For yderligere information:

Kontakt projektleder Carsten Møller fra Halsnæs Kommune, eller læs mere om projektet HER:

 

Fakta om CSM-projektet

• Projektperiode 1. august 2011 - 31. januar 2014. Projektet udføres i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, Anvendt Kommunal Forskning, Mega Flex A/S, Nordisk Staal A/S, Duferco Danish Steel A/S, Scion DTU A/S og Copenhagen Capacity

• Projektet har fået ca. 2,7 mio. kr. fra Fornyelsesfonden og forventer at skabe 200 arbejdspladser og 10 nye virksomheder inden for en 2,5 års periode.