Prioritér internationaliseringen, og planlæg den fra A til Z

08/05/11

Prioritér internationaliseringen, og planlæg den fra A til Z

Sådan lyder budskabet i den seneste rapport fra The Institute for Innovation and Technology (IIT) i Berlin. Rapporten slår fast, at et stærkere samarbejde mellem klynger på tværs af landegrænser, giver adgang til mere avancerede teknologier, bedre knowhow og nye markeder.

 

Internationalisering

IIT har netop udgivet rapporten ”European Clusters go International”. Rapporten følger op på udviklingen af de europæiske klyngers internationale relationer, som senest fik et sundhedstjek i 2007.

 

I rapporten fra 2007 undersøgte man internationale relationer blandt 90 klynger og netværk i Europa og udbyttet heraf. Ikke overraskende viste det sig, at de internationale relationer var særdeles udbytterige - men at der stadig var plads til forbedringer.

 

Den nye rapport fra IIT konkluderer blandt andet, at det internationale klyngesamarbejde i dag er blevet endnu vigtigere. De klynger, der har størst succes, og hvis medlemmer har størst udbytte af klyngesamarbejdet, er de klynger, der har en strategi for internationalisering. Men det er ikke nok at have gode intentioner. Strategierne skal efterleves og kommunikeres tydeligt til klyngens medlemmer for at have den tilsigtede effekt.

 

Hele rapporten kan læses her