Klyngehistorie fra Bornholm

06/17/11

Klyngehistorie fra Bornholm

Hos REG X er vi interesseret i at høre om succeshistorier fra danske- og udenlandske klynger. I dette nyhedsbrev kan du læse historien om et succesfuldt samarbejde mellem fire smede- og maskinvirksomheder på Bornholm, som har banet vejen for en ordre på 10 mio. kr. Historien er et godt eksempel på, hvad klyngesamarbejde kan føre til.

 

Kilde: Væksthus Hovedstadsregionen

Klokken 8.45 en almindelig onsdag morgen i marts sprang champagnepropperne hos Ole Almeborg A/S. Gennem virksomhedssamarbejdet Steel Tech Solutions havde den bornholmske metalvirksomhed nemlig lige landet en rekordstor ordre til 10,1 mio. kroner - deres største i 30 år.

Fire bornholmske smede- og maskinvirksomheder etablerede i 2009 virksomhedssamarbejdet Steel Tech Solutions. Samarbejdet kom i stand med hjælp fra det bornholmske Klyngeprojekt - og har nu banet vejen for en ordre på 2.000 transportvogne til alle hospitalerne i Region Hovedstaden. Ole Almeborg A/S, der er en af de fire virksomheder i samarbejdet, er udset til at udføre ordren, der har en værdi på intet mindre end 10,1 mio. kroner.

"Det er den største ordre, vi har haft andel i siden 1981. Det er helt fantastisk, og det betyder konkret, at vi skal have 4-5 nye medarbejdere i de to år, hvor ordren skal udføres," lyder det fra en glad Michael Almeborg, adm. direktør for Ole Almeborg A/S.

 

Fælles sælger baner vejen

Vognene skal fragte både kaffekander, lagner og medicin rundt på alle regionens hospitaler. De skal testes i løbet af foråret og bliver taget i brug til sommer.

"Jeg havde aldrig selv skaffet den ordre. Fordelen er, at vores sælger sidder med alle fire virksomheders briller på og kan støvsuge markedet for muligheder. Og så har vi været privilegerede, fordi Væksthus Hovedstadsregionen og det lokale Business Center Bornholm har hjulpet os med at finde sammen," forklarer Michael Almeborg og fortsætter:

"Vi har bevist, at vi kan samarbejde. Nu skal vi bevise, at vi kan tjene penge og hive nogle ordrer til Bornholm. Denne her ordre er jo et rigtigt godt eksempel på, at det kan lade sig gøre."

 

Ventet på succesen

Hos Væksthus Hovedstadsregionen har man også svært ved at få armene ned.

"Det er enormt flot af Steel Tech Solutions. Og jeg håber, det giver andre bornholmske virksomheder blod på tanden og mod til at indgå i samarbejde med andre. Det kan være i form af fælles salg og markedsføring, som Steel Tech Solutions har gjort, eller det kan være i form af fælles innovation og produktudvikling," siger projektleder for Klyngeprojektet Lars Albæk.

"Det er enormt vigtigt for virksomhedernes vækst på sigt, at de slår døren ind til markeder uden for Bornholm. Og der er klyngesamarbejde et utroligt godt redskab," tilføjer han.

Den store bestilling fra Region Hovedstaden kommer i kølvandet på en anden stor ordre på 1,75 mio. kroner, hvor Steel Tech Solutions er købt ind til stålarbejde for Bornholms Affaldsbehandling. Denne ordre produceres af to af Steel Tech Solutions øvrige modervirksomheder, KH Maskinværksted og Brdr. Anker Hasle.

I alt har de fire virksomheder landet cirka 10-12 ordrer gennem samarbejdet i Steel Tech Solutions.

 

For mere information, kontakt Michael Almeborg, formand for Steel Tech Solutions, på tlf. 56933 600 eller projektleder for Klyngeprojektet Lars Albæk, Væksthus Hovedstadsregionen, på tlf. 3010 8109.