Micael Gustafsson, Cluster 55

Månedens facilitatorportræt: Micael Gustafsson, Cluster 55


”Man skal være lidt af en kamikazepilot”

Micael Gustafsson fra Cluster 55 er kåret som Europas bedste klyngefacilitator. Han mener selv, at hans succes bygger på lige dele passion, nysgerrighed, empati og stædighed – og så synes han, at en god klyngeleder skal være lidt af en kamikazepilot.

Af Trine Vu

 

Micael Gustafsson

Da Micael Gustafsson første gang satte ord på en drøm om at gøre den dansk-svenske IKT-kynge Cluster 55 til Europas pendant til amerikanske Silicon Valley, rystede folk på hovedet.

"Micael, du er ikke rigtig klog. Det er umuligt at opbygge et internationalt netværk, hvis I ikke har 50 millioner kroner at starte med’, sagde folk, der arbejdede med internationalisering af virksomheder. Men som klyngeleder er man nødt til at være lidt af en kamikazepilot, og - selv om man måske møder 100 mennesker, der siger, at projektet er helt umuligt - sige: ’Jo, det tror jeg faktisk godt, vi kan.’ Fordi som klyngeleder ser man nogen gange muligheder, som ingen andre ser."

Micael Gustafsson smiler og konstaterer med et godt glimt i øjet:

”Vi troede på, at det var muligt at opbygge sådan et netværk uden andre midler end vores egen arbejdskraft. Og det lykkedes. Kun ved hjælp af personlige kontakter og en masse tid har vi opbygget Europas stærkeste internationale netværk inden for it. Det koster os ikke en krone til konsulenter, provisioner og gebyrer,” siger han og illustrerer netværkets værdi med et eksempel:

Hvis en virksomhed i Cluster 55 ønsker at etablere sig i Tyskland, formidler klyngen kontakt til en tysk goodwill-ambassadør, og han eller hun hjælper virksomheden videre med relevante kontakter. Desuden tilbyder vedkommende ofte, at virksomheden i en periode kan låne en kontorplads.

”Personlige kontakter kan en hel masse, som man ellers er nødt til at betale for”, understreger klyngelederen. Han mener, at en service som i eksemplet let kan løbe op i 100.000 kr., hvis man skulle købe sig til den.

 

Pris åbner nye døre
Micael Gustafsson rejser omkring 100 dage om året for at pleje og udbygge Cluster 55’ netværk, og vi mødes praktisk i Københavns lufthavn i Kastrup over en kop sort kaffe. Her haster rejsende forbi, og en højttalerstemme minder rutinemæssigt om, at man ikke må efterlade bagage. Men Micael Gustafsson lader sig ikke distrahere. Som garvet netværker er han vant til at koncentrere sig om øjeblikkets emne.

I dag er emnet ham selv i rollen som klyngefacilitator – eller klyngeleder, som han hellere vil kaldes. Anledningen er, at han i foråret 2012 på den globale TCI-konference i Wien blev kåret til Europas bedste klyngeleder – og selv om skandinaver traditionelt ikke går så meget op i den slags priser, så gør kåringen en forskel, fortæller han:

”For mig personligt er prisen en anerkendelse af mit arbejde, som jeg er enormt glad for, men også for klyngen har prisen stor betydning. Mange andre steder i verden bliver man pludselig mere interessant som samarbejdspartner, når man får sådan en pris, og Cluster 55 har, siden jeg fik prisen, fået invitationer om samarbejde fra både Rusland og Kina.”

 

Konkurrence på kontakter
Netop opbygningen af Cluster 55’ internationale netværk har ifølge Micael Gustafsson en stor del af æren for, at han vandt titlen, og når det gælder netværkeri, er han ret strategisk:

”Ind imellem går der ligefrem sport i det. Min kollega Philip Stankovski og jeg har regnet på det, og i gennemsnit får vi hver dag kontakt til 15 nye mennesker, som har betydning for vores netværk. Det er ofte på konferencer, at vi skaber nye kontakter, og når vi ankommer krydser vi altid som det første af på deltagerlisten, hvilke 25 personer det er vigtigst for os at snakke med. Hvis vi for eksempel er ved at opbygge et netværk i Rusland, så kontakter vi selvfølgelig de russiske deltagere på konferencen. Vi kan godt nå at snakke med 50 mennesker i løbet af en time – så har vi udvidet vores netværk med 100 mennesker.”

Micael Gustafsson smiler lidt selvironisk af regnestykket og tilføjer:

”Det er ret strategisk, og nogen gange kan vi ikke engang huske, hvor vi har været, fordi vi var så fokuserede på at møde en masse mennesker. Jeg tænker ikke over det, det er bare matematik, og vi gør det hele tiden. Men det er fantastisk sjovt, for vi får en masse at vide om alt muligt.”

Derfor netværker han også næsten pr. refleks, selv om han ikke er på arbejde. I supermarkedet, på cafeen, i flyet – hvor som helst han omgås nye mennesker. Han kan ikke lade være – heller ikke selv om hans børn ind imellem synes, at det er pinligt, at han ikke kan købe en kop kaffe uden at diskutere med ekspedienten, hvilken kaffebønne, der er bedst.

 

Den nødvendige passion
”En god klyngeleder har en stor portion empati og er både engageret og nysgerrig – ja, næsten passioneret i det, han laver. Jeg synes, det er spændende at diskutere med en ingeniør den ene dag og en antropolog den næste dag”, siger Micael Gustafsson.

Han har selv været vidt omkring i sit arbejdsliv. Efter en uddannelse i statsvidenskab og nationaløkonomi har han blandt andet solgt lastbiler i København, haft sin egen it-virksomhed, arbejdet med uddannelse i virksomheder og solgt it-løsninger til mediebranchen.

Og det kommer ham til gode nu.

”Det er i krydsfeltet mellem forskellige brancher, at innovation og nye muligheder skabes, og når du kender til mange brancher, bliver det nemmere at få øje på nye muligheder. Ofte er det klyngelederen, der får ideen til et nyt samarbejde, fordi vi møder så utroligt mange mennesker og samtidig har et tværfagligt overblik”, siger Micael Gustafsson.

Et eksempel er et projekt, hvor Cluster 55 kobler it-branchen sammen med modebranchen:

”Modebranchen er ekstremt konservativ og ved at føre viden fra it-branchen ind i modeindustrien, kan vi sandsynligvis forbedre både processerne og innovationshøjden her rigtig meget. Man kan bruge mobilapplikationer til at skabe relationer til kunderne, man kan implementere teknologi direkte i tøjet og tilføje en ny dimension som for eksempel lyd eller lys, man kan lave såkaldt ’crowd source fashion’, hvor man via sociale medier skaber en modekollektion. Der findes enormt mange muligheder, og selv om enkelte modevirksomheder allerede er i gang, er det endnu i et meget lille format”, fortæller Micael Gustafsson og er på nippet til straks at lade tankerne spæne videre ad modemulighedernes motorvej.

Han mener, at klynger i Europa generelt skal blive bedre til at skabe innovation på tværs af brancher – og her hjælper det altså ifølge Europas bedste af slagsen, hvis klyngelederen er lidt af en kamikazepilot.

 

Cluster 55 hjalp it-virksomhed med internationale kontakter

Olivetree er en it-virksomhed i Malmø, som blandt andet skaber brugervenlige løsninger til eksisterende systemer, så data f.eks. præsenteres bedre, eller processen bliver mere effektiv.

Da virksomheden ønskede at udvikle sig på det internationale marked, arrangerede Cluster 55 sammen med virksomheden en forretningsrejse til Wien i Østrig, hvor en række potentielle kunder på forhånd var blevet kontaktet.

En af disse kontakter udviklede sig for Olivetree til en god forretning med en samlet værdi på 4,5 millioner kroner. Samarbejdet blev samtidig begyndelsen på Olivetree’s internationalisering, og i dag arbejder virksomheden både i Østrig og på andre markeder.

Kilde: Cluster 55

 

Fakta

Micael Gustafsson, siden 2009 klyngeleder i den dansk-svenske IKT-klynge Cluster 55 i Øresundsregionen.

Micael Gustafsson blev i april 2012 på TCI-konferencen ”European Cluster Conference 2012” i Wien kåret som Europas bedste klyngefacilitator af de 400 deltagere på konferencen.

På hans cv star desuden bl.a.: Salgsdirektør i Teknik i Media AB, direktør i Knowledge Partner Syd AB, regionsleder i WM-data, marketing manager i Iveco North Europe og projektleder og tekstforfatter i Reklamcafeet.

Han er uddannet i statsvidenskab og nationaløkonomi på Lund Universitet i Sverige og bor privat i Malmø med sin kone og to børn.

Cluster 55: Grundlagt som Øresund IT i 1999 og skiftede i 2011 navn til Cluster 55. Klyngen har p.t. 92 medlemmer og har hjemme i Øresundsregionen, som ifølge Micael Gustafsson er den hurtigst voksende og mest innovative it-region i Europa.

Cluster 55 er en non-profit organisation, hvis formål er at hjælpe især nystartede og små- og mellemstore it-virksomheder med at udvikle sig internationalt.

Klyngen er finansieret med 20 procent fra industrien og 80 procent fra EU-midler og midler fra den svenske stat.

Cluster 55 deltog i 2009 i en benchmark-undersøgelse foretaget af professor Gerd Meier zu Köcker fra den tyske klyngeorganisation Kompetenznetze Germany. Undersøgelsen viste, at Cluster 55 blandt 70 klyngeorganisationer var førende på såvel matchmaking som opbygning af netværk.

Læs mere på: www.cluster55.org

---

Kamikazepilot er et udtryk, der er kendt fra Anden Verdenskrig, hvor det var betegnelsen for de selvmordspiloter, som den japanske kejser sendte i krig. På japansk betyder kamikaze ’guddommelig vind’, og udtrykket blev oprindeligt brugt om en kraftig storm, der i 1281 udslettede en fjendtlig flåde og dermed reddede Japan fra invasion.